Obyvatelia Okulky sa kvôli novému parkovisku obávajú o svoje bytové domy.

31.05.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 31. mája (TASR) - Desiatky Vranovčanov spísali pred niekoľkými týždňami petíciu proti vybudovaniu nového parkoviska na sídlisku Okulka, ktorú následne zaslali samospráve mesta. Na základe starších geologických prieskumov sa obávajú, že by mohlo v dôsledku plánovanej výstavby dôjsť v tejto lokalite k zosuvom pôdy a následnému poškodeniu statiky dvoch bytových domov.
Petičiari poukazujú na fakt, že pred niekoľkými rokmi vzniesli obyvatelia Okulky požiadavku vybudovať parkovisko v tejto lokalite, no mesto ich zámer nepodporilo s odôvodnením, že "na tomto mieste je riskantné mať aj detské ihrisko, nieto ešte parkovisko, vzhľadom na to, že je to násypové miesto," uvádza sa v texte petície.
Záujem o výstavbu parkoviska na Okulke, kde sa momentálne nachádza staršie detské ihrisko, prejavila spoločnosť EEI. Na základe nájomnej zmluvy s miestnou samosprávou má okrem správy vytýčených parkovacích plôch na území mesta postupne realizovať aj budovanie nových.
Predsedníčka petičného výboru Helena Vožňáková informovala, že viacerí obyvatelia Okulky preferujú zachovanie vytýčenej lokality do budúcna ako detské ihrisko, nájdu sa však aj takí, ktorí sú za vybudovanie novej parkovacej plochy. Ak by k výstavbe nového parkoviska v blízkom čase predsa len došlo, je podľa jej slov zo strany investora nevyhnutné vykonať náročné technologické postupy zamerané na stabilitu podložia novej stavby.
"Ide nám naozaj o to, aby boli všetky odporúčania predošlého geologického prieskumu dodržané. Nechceli by sme prísť na úkor niekoľkých parkovacích miest o kvalitné bývanie," uzavrela Vožňáková.
Hovorkyňa magistrátu Eva Mitaľová vysvetlila, že firma EEI má o území pre plánovanú výstavbu dostatok informácií. "Spoločnosť si urobila geologický prieskum a zistila, že zloženie budúceho parkoviska je v poriadku. Žiadny zosuv pôdy tam nehrozí," poznamenala.
Obyvateľom sídliska však prekáža aj to, že by mali za státie svojich vozidiel po vybudovaní nového parkoviska platiť. Kedy bude táto stavba realitou, je však zatiaľ otázne. Samospráva sa chystá na základe rozhodnutia poslancov mestského zastupiteľstva prehodnotiť existujúci zmluvný vzťah so spoločnosťou EEI a rokovať s ňou o určitých kompromisoch. "Skúsime dohodnúť ten režim, aby ľudia hlavne vo večerných a nočných hodinách nemuseli za parkovanie platiť, alebo aby platili len symbolicky," podotkol primátor mesta Ján Ragan.
 

Vyberte región